אחרי כל הסימנים המקדימים, מגיעה הבדיקה שמביאה עימה את הבשורה, את בהריון!
הבדיקה הראשונה כבר כאן ומכשיר האולטרסאונד כבר בעבודה. “מזל טוב. את אכן בהריון, אלא שזה לא רק אחד. יש לך תאומים”, מבשר הרופא. רגע של שוק. פרץ של שמחה מהול בחרדה ובחשש.
הדבר הכי קרוב שחשבתי עליו זה: “היי, זאת נראית מנה מצוינת, אבל זה לא מה שהזמנתי”… מאותו רגע בו את מתבשרת על הריון של תאומים המכונה הריון מרובה עוברים, את נכנסת למסלול הריון אחר ובלתי שגרתי.
אם חשבתם שלגדל שניים או שלושה ילדים זה אתגר קשה, אל תשכחו (בעיקר אל תשכחי) שמצפים לכם עוד חודשים של הריון שרמת הסיכונים בו, ממש כמו העובר, כפולה.
בשנים האחרונות, חלה עלייה מתמדת בשיעור ההריונות בגיל מבוגר, בטיפולי פוריות ובהפריות מבחנה, מה שהעלה באופן משמעותי את השכיחות ללידות של תאומים.
מסלול הסכנות הופך מחד סיטרי לכביש מהיר עם ארבעה וחמישה מסלולים, מה שאומר מעקב צמוד וקפדני לאורך כל תקופת ההריון. האם אפשר לנהל את הסיכונים בצורה מחושבת?
ילדים זה שמחה – היכרות קרובה עם הריון מרובה עוברים
יעקב ועשיו היו התאומים הראשונים שההיסטוריה הכירה לנו ועל פי סיפור לידתם, הריון ולידת תאומים, הוא בהחלט סיפור לא שגרתי.
סולן להקת הברירה הטבעית שלמה בר שר “תביאו שישה, תביאו שבעה, תביאו שמונה ילדים“, בעזרת הריון מרובה עוברים, ניתן לרכז מאמץ ולעשות את זה בפעמיים, שלוש, אלא שרמת הקושי ורמת הסיכונים, גדלים.
בישראל יש כשמונת אלפים הרינות מרובי עוברים בשנה והמספר כאמור, הולך וגדל. לעומת זה, הריון של שלישייה כבר הופך לאירוע נדיר והוא קורה אחת ל-6,500 הריונות ורק במעט מהם, ייוולדו בהצלחה כל שלושת העוברים.
בגדול, קיימים שני סוגי הריונות תאומים. הראשון הוא הריון עם תאומים לא זהים. בהריון מסוג זה, קיימים שני שקי הריון נפרדים שבהם שתי ביציות שעברו הפריית זרע.
הריון זה, מהווה כשבעים אחוזים מסך כל הריונות של תאומים.
הסוג השני הוא הריון עם תאומים זהים, המהווים רק שלושים אחוזים מסך ההריונות מרובי העוברים. בהריון מסוג זה, עברה ביצית אחת בלבד הפריית זרע, אלא שבתהליך חלוקת התאים נוצר פיצול.
קיימים מספר סוגים של תאומים זהים והם תלויים בשלב בו התרחש הפיצול. תאומים דיכוריוניים ביאמניוטים שלכל עובר שק הריון ושליה משלו ותאומים מונוכוריוניים ביאמניוטים, בהם לכל עובר שק הריון משלו עם שליה משותפת.
עזבו רגע את השמות המסובכים האלה, הקושי הגדול נמצא בהריון עצמו.
ישנו עוד מצב נדיר יחסית של תאומים זהים שבו העוברים חולקים את אותו שק הריון ואת אותה שליה.
תאומים סיאמיים אגב, נוצרים במידה ותהליך החלוקה מתרחש מאוחר מידי. אז מה משותף לכל סוגי התאומים? כולם הנם הריונות בסיכון גבוה.
הריון בסיכון גבוה
הריון הוא אומנם תהליך טבעי, אך הוא טומן בחובו סכנות רבות שהן בעיקר תלויות באם היולדת ובגנטיקה שלה או בתהליך היווצרות העובר. מרבית ההריונות עוברים באופן בטוח ולא כוללים סיכונים מיוחדים.
הריון מרובה עוברים הוא מראש הריון בסיכון גבוה ורמת וכמות הסיכונים, גדולה ורחבה. בהריון תאומים יש סיכון גבוה יותר לסיבוכי הריון, כגון: סכרת הריון, רעלת הריון, אנמיה ו/או זיהומים בדרכי השתן.
מעבר לכך, הסיכון המשמעותי ביותר הוא הסיכון ללידה מוקדמת. שימו לב, פי 5 מאשר בהריון רגיל של עובר יחיד! בהריון של תאומים עם שליה אחת, הסיכון אף גבוה יותר, מאחר שבנוסף לסיבוכים הרגילים של הריון תאומים, עלולים להיות גם סיבוכים נוספים, הקשורים לשליה המשותפת.
דבר זה עלול להביא להיעדר שוויון בחלוקת אספקת חומרי המזון והחמצן בין שני העוברים ובכך ליצור הבדלים בגדילה בין שני העוברים ואפילו להביא לתמותה של אחד או שני העוברים גם יחד.
במצבים נדירים בהם שני העוברים שוכנים בשק אחד עלולה להיגרם הסתבכות והתהדקות של חבלי הטבור אחד בשני, מה שמסכן את חיי העוברים.
בהריון מרובה עוברים, הופכים שלושת החודשים הראשונים לקריטיים שכן, עלול להיווצר בהם דימום, תופעה שכיחה שעלולה להוביל להפלה את אחד העוברים.
במקרים בהם אחד מהעוברים לא ישרוד, יהיה צורך להשאיר אותו ברחם עד ללידה! הסיכון ללידה בניתוח קיסרי בהריונות מרובי עוברים, עומד על יותר מ-50%.
במקרים של הריון תאומים עם שליה משותפת, יהיה צורך במעקב אולטרסאונד ספציפי, בו תתמקד הבדיקה באיתור אחר סיבוכים רלוונטיים.
לידה מוקדמת אמרנו, מחלוקות על משאבים בין התאומים העלולים להוביל למוות שלא חד מהם, גם כן אמרנו. סיכון נוסף שצריך להכיר מקרוב , עלול להתרחש בקרב תאומים זהים והוא נקרא תסמונת מעבר דם בין עוברים (TTTS), סיכון המופיע בכ-15 אחוזים מההריונות מסוג זה.
הסיבוך קורה מאחר ושני העוברים חולקים שליה אחת שבה עוברים כלי הדם המספקים דם אל ומן העוברים.
משנוצר חוסר איזון בין הזרימות, יגדל עובר אחד על חשבון השני ובסופו של דבר, יוליד הדבר לפגיעה קשה באחד העוברים. הריון תאומים אומנם מסובך, אבל לעומת הריונות עם שלושה עוברים ומעלה, הוא הופך למשימה קלה במיוחד.
בהריונות אלה, עולה מהשבוע ה-20 הסיכון לתחלואה ולתמותה של האם ושל העוברים. למרות המעקב ישנו סיכון גבוה מאד ללידה מוקדמת, רעלת הריון ופגיעה בגדילת העוברים.
כאשר במקביל להריון שלישיה יש גם שליה או שק שפיר משותפים עבור כל העוברים או זוג מתוכם, המצב עלול להסתבך אפילו יותר עם תסמונת מעבר דם בין העוברים או סיבוכים אחרים הקשורים בצפיפות יתר רחמית.
כמו כן, האם והעוברים נמצאים בסיכון בהקשר של סוכרת, לחץ דם גבוה ורעלת הריון בקיצור, רמת סיכון גבוהה במיוחד.
אל דאגה, יש מה לעשות (מעקב, מעקב, מעקב)
למרות רמת הסיכון הגבוהה שאגב הולכת וגדלה בהתאם למספר העוברים, יש בהחלט מה לעשות. לאור הרפואה המתקדמת הקיימת היום בכל בית חולים בעולם המערבי, הנוסחה להצלחת הריון מרובה עוברים, תלויה ברמת מעקב הריון קפדנית ואינטנסיבית.
עוד ועוד ביקורי רופא וביקורות אולטרסאונד תכופות קפדניות שעשויות לגלות סיבוכים אפשריים. הנוסחה מאוד פשוטה, גילוי מוקדם של סיבוכים, הופך אותם בדרך כלל לברי טיפול.
בנוסף, במהלך ההריון חשוב לערוך בדיקת דם לגילוי אנמיה, ליטול תוספי ברזל בכמות מספקת ובאופן מסודר, להקפיד על ביצוע בדיקת העמסת סוכר במועד, לבצע מעקב לחץ דם בצורה סדירה ולוודא שאין דלקות בדרכי השתן.
במילים פשוטות, מציע העולם הרפואי המודרני מגוון רחב של פתרונות לכלל הסיכונים הרבים הכרוכים בהריון מרובה עוברים.
כל מה שיש להקפיד עליו, הוא תהליך מעקב רפואי רציף ושימת לב לכל שינוי ותחושה מצידה של האם.
טיפול רשלני בהריון מרובה עוברים
לצערנו הרב, בכל שנה ישנם מקרים של רשלנות רפואית חמורה, מקרים בהם נגרם נזק חמור ושאינו מחוייב המציאות, לעוברים ולאם ההריונית. המדובר בעיקר על מקרים של רשלנות רפואית בניהול מעקב ההריון אחר האם, למרות שהוגדרה בסיכון גבוה.
כמו כן, ישנם לא מעט מקרים של סיבוכים בחדר הלידה. בתהליך ההכנה ללידה, בהיערכות ללידת תאומים ובניהול תהליך הלידה, לאור מורכבותה.
בכל מקרה שבו נגרם נזק לאם היולדת או לתינוק, לאחר הריון מרובה עוברים, חשוב לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית, על מנת לבדוק את המקרה לנסיבותיו ולהבין האם הרופאים שליוו את מעקב ההריון והשתתפו בלידה, אכן התרשלו.
עוד בנושא: תשניק סב לידתי מסוכן!