בלא ספק לידה היא אחד האירועים המשמחים ביותר בחיים, ומבחינה רפואית היא נחשבת להליך פשוט ביותר, המסתיים לרוב בהצלחה.
בו בזמן, ובדומה לכל הליך רפואי אחר, כרוכה הלידה גם בסיכונים, כאשר במקרים נדירים היא עלולה להסתיים בגרימת נזקים חמורים ליולדת ולתינוק.
במקרים רבים, נזקים אלה נגרמים כתוצאה של רשלנות רפואית בלידה – ממש לפניה או במהלכה. תשניק סב לידתי הוא אחד מהמקרים המוגדרים בלשון החוק כרשלנות רפואית, בהם נוצרת עילה להגשת תביעת רשלנות לבית המשפט.
מהו תשניק סב לידתי?
תשניק סב לידתי, הקרוי באנגלית “Intrauterine hypoxia“, נוצר כתוצאה מהפרעה מתמשכת באספקת החמצן לגופו של הילוד, במהלך ההיריון או בזמן הלידה.
אספקת החמצן מגיעה לגופו של העובר באמצעות חבל הטבור. חבל הטבור הוא צינור המחבר בין העובר ובין השליה במהלך ההיריון ועד לסיום הלידה, והוא מורכב מוריד ומשני עורקים.
עורקי חבל הטבור מיועדים להעברת חומרי מזון וחמצן מדמה של האם אל העובר, והווריד מיועד להרחקת הפסולת של העובר לדמה של האם.
בשל כך, הפרעות חמורות ומתמשכות בתפקוד חבל הטבור, שאינן מאובחנות ומטופלות כראוי, עלולות לגרום לנזקים חמורים לעובר. שכן, עד לסיום הלידה העובר איננו נושם בכוחות עצמו ותלוי לחלוטין באספקת החמצן המגיעה מחבל הטבור.
הפסקה מתמשכת באספקת החמצן מסתיימת לרוב בגרימת נזק מוחי בלתי הפיך, העלול להתבטא בכמה צורות – פיגור שכלי, שיתוק מוחין, פגיעה עצבית חמורה ובמקרים נדירים אפילו מוות.
איך ולמה נגרם תשניק סב לידתי?
המוח האנושי וגם מוחו של העובר, המצוי עדיין בהתפתחות, איננו יכול לפעול ללא אספקה סדירה של חמצן וגלוקוז. פירוש הדבר, שלאחר זמן קצר ללא אספקת חמצן או גלוקוז, עלולים להיגרם למוח וגם לאברי הגוף האחרים נזקים בלתי הפיכים.
בהקשר זה, עלול התשניק הסב לידתי להתרחש במספר מצבים:
• קרע בחבל הטבור, הפוגע באספקה הסדירה של החמצן
• סוכרת בזמן ההיריון שאיננה מאובחנת ומטופלת כראוי
• קשר בחבל הטבור או לחץ המופעל עליו, המונעים העברה סדירה של חמצן
• היפרדות השלייה
• כריכת חבל הטבור סביב צווארו של העובר
בכל אחד ממקרים אלה, לערנות הצוות הרפואי, לאבחון המהיר ולמתן הטיפול הנדרש ישנה חשיבות מכרעת במניעת נזקים בלתי הפיכים, כאשר לעיתים, יש צורך בביצוע ניתוח קיסרי מיידי.
תשניק סב לידתי ומקרי רשלנות רפואית
רשלנות במקרים של תשניק סב לידתי עלולה להתרחש החל משלב האבחון וכלה בשלב הלידה, כאשר תביעה בגין הרשלנות ניתן להגיש עד שהילד נשוא התביעה מגיע לגיל 25.
בתביעות אלה יש להוכיח קשר סיבתי בין התנהגות הצוות הרפואי לפני הלידה או במהלכה ובין הנזקים שנגרמו לילוד כתוצאה מהתנהגות זו.
בהקשר זה, קיימים כמה מדדים רפואיים שבהתאם להם ניתן לקבוע שהילוד נפגע כתוצאה מתשניק סב לידתי: תוצאת בדיקה של ערך ה-PH בדם טבורי לאחר הלידה הנמוכה מ-7 ומעידה על חומציות גבוהה, ציון אפגר בדקה החמישית הנמוך מ-3, סימנים המעידים על פגיעה מוחית כדוגמת פרכוסים כמה שעות לאחר הלידה, סימנים לפגיעה במערכות גוף אחרות של היילוד ובדיקת הדמיה המצביעה על נזק מוחי שאיננו ממוקד.
קיראו בהרחבה על רשלנות רפואית במעקב הריון