שלא נדע מצרות, אבל במקרים שבהם אדם חייב לקבל החייאה לצורך הצלת חיים, חשוב לבצע את הפעולה במהירות, מקצועיות, תוך שימוש באביזרים מתאימים וללא טעויות.
החייאה היא סדרה של מספר פעולות שנעשית במטרה להשיב את יכולת התפקוד הגופנית לאדם שסובל מכשל חריף בתפקוד המערכות החיוניות בגופו.
ישנן החייאות מסוגים שונים ובדרך כלל עושים שימוש בפעולה רפואית אחת או יותר מתוך: עיסוי לב, הרדמה, הנשמה מפה לפה או מפה לאף, מתן תרופות ולעיתים גם שוק חשמלי לצורך הצלת חייו.
מקרי רשלנות בביצוע החייאה
תוצאותיה של רשלנות בהחייאה עלולות להיות בלתי הפיכות עד כדי בעיה מוחית, מוות ועוד. לכן ישנה חשיבות מכרעת לביצוע החייאה מוקדמת ככל הניתן.
ישנן מספר שיטות לביצוע החייאה ובהן החייאה בסיסית והחייאת מכשירים בסיסית או מתקדמת.
שיטות ההחייאה האמורות נבדלות באמצעים המשמשים אותן והגורמים המבצעים אותן.
כך, רשלנות רפואית נפוצה בביצוע החייאה היא שימוש בשיטה שאינה מתאימה למצבו הרפואי הקשה של האדם הזקוק להחייאה.
ההנחיות המחייבות לביצוע החייאה שונות כאשר מדובר בהחייאת ילדים או מבוגרים שכן גם הגורמים להחייאה עלולים להיות שונים.
קיראו על: איחור באבחון התקף לב
אצל ילדים הסיבה הנפוצה להחייאה היא חנק מגוף זר או הרעלה, לעומת זאת במבוגרים סיבת ההחייאה היא בדרך כלל הפרעות מסכנות חיים בקצב הלב.
בכל מקרה ועל מנת להמנע מטעויות, חשוב להקפיד ולבחור את שיטת ההחייאה המתאימה לאדם הזקוק לה.
לעומת החייאה בסיסית הכוללת עיסויים והנשמה מפה לפה היכולה להיות מבוצעת על ידי כל אחד, החייאת מכשירים בסיסית מבוצעת על ידי צוות אנשי עזרה ראשונה, בדרך כלל מד”א, שכן היא מצריכה הכנסת חמצן באמצעות מפוח הנשמה והחייאת מכשירים מתקדמת נעשית על ידי צוות רפואי בבית חולים או בניידת טיפול נמרץ שכן היא מחייבת שימוש בתרופות, הרדמה, הנשמה באמצעות הכנסת צינור לקנה הנשימה ועוד.
רשלנות שכיחה נוספת שיכולה לקרות בהחייאה היא בהנשמה ובמתן השוק החשמלי והתרופות במהלך ההחייאה. פעולת הכנסת הצינור לקנה הנשימה יכולה לגרום לאחר מכן לבעיות בקנה הנשימה, צרידות ושבירת שיניים.
בדומה, הנחיות איגוד הלב האמריקאי קובעות בדיוק מהן הנסיבות למתן שוק חשמלי שמטרתו להחזיר ללב פעילות חשמלית סדירה ומתי די במתן תרופות להעלאת הדופק ולחץ הדם. מתן שוק חשמלי שלא לצורך עלול לגרום כשלעצמו להפרעת קצב מסכנת חיים ולמותו של המטופל.
במקביל, מטופל שעבר החייאה זקוק להשגחה וניטור במשך כל הזמן עד לשיפור מצבו של כל המדדים החיוניים כדוגמת דופק, לחץ הדם, רמת חמצן בדם ועוד.
פסק דין לדוגמא – רשלנות בביצוע החייאה באדם גרמה לנזק חמור!
הבאנו כדוגמא את הליך ת”א 2253701 רביע נ’ מגן דוד אדום – אין מניעה לתבוע בעקבות מקרים של רשלנות רפואית כתוצאה מהחייאה.
התובע הגיש תביעה בעילת רשלנות רפואית שאותה הוא מייחס לבית החולים ולצוות ניידת הטיפול נמרץ ביחס לצורך הנשימו באמצעות טובוס במהלך פעולות החייאה, כאשר לטענתו הנזק למוח הוחמר השהייה בביצוע ההנשמה.
כבוד שופט בית משפט השלום בחיפה אברהם אליקים דוחה במקרה זה את טענות התובע כאשר לדידו מגן דוד אדום ובית החולים לא התרשלו כאשר לא ביצעו אינטובציה במטופל.
לדידו מחוות הדעת הרפואיות נלמד כי הנזק נגרם בעיקרו מהפרכוסים שהתרחשו כתוצאה מהאוטם המוחי ולא היו נמנעים על ידי אינטובציה ולכן לא קיים קשר סיבתי בין הנזק למחדל המיוחס על ידי התובע.
שאלות בנושא החייאה ומקרי רשלנות רפואית? ליחצו כאן לקבלת יעוץ משפטי אישי