למרות הרצון הטוב, לעיתים גם עובדי מגן דוד אדום עושים טעויות חמורות בעת מתן טיפול רפואי דחוף לאדם ובמקרים אחרים, ניידת טיפול נמרץ של מד”א מגיעה באיחור ניכר. אז מה אפשר לעשות במקרים אלה?
מגן דוד אדום או מד”א הוא ארגון שירותי העזרה הראשונה הלאומי המוסמך אף לפי אמנות ז’נבה לקיים את הוראות הדין ההומניטארי בישראל ולסייע לרשויות המדינה.
חובותיו של הארגון קבועות בחוק מד”א 1950 ובתקנון האגודה שקובעים כי על הארגון להעניק שירותי עזרה ראשונה, לשמש כוח עזר לכוחות הרפואה הצבאיים, להפעיל שרות של בנק דם לטובת הכלל, לבצע פינוי של הרוגים, יולדות, נפטרים, פצועים וחולים לצורך קבלת טיפול רפואי, להעניק הדרכה לפני פינוי ועוד.
אמבולנסים של מד”א מוזנקים מדי יום, מתחנות מגן דוד אדום בכל רחבי הארץ, על מנת לטפל בפצועים, אנשים חולים, נפגעי תאונות דרכים, במקרים של חשש מפני התקף לב ובמקרי חירום רבים אחרים.
מקרי רשלנות רפואית מגן דוד אדום
רשלנות רפואית יכולה להתרחש גם בפעולות מד”א, בין אם בטיפול בשטח או בשלבים המוקדמים יותר של הקריאה לעזרה וההפניה לטיפול.
ארגון זה מטפל במצבי חירום המאופיינים בכישלון בעבודת המערכות הקריטיות לפעולת גוף האדם הנשימה, הלחץ ההמודינאמי ומערכת העצבים, שנזק להם עלול להיות בלתי הפיך.
מסיבות אלו, על הצוותים להגיע לאבחון ולתת טיפול רפואי ראשוני מתאים במהירות האפשרית כדי למנוע החמרה נוספת במצבו של האדם.
הצורך במתן טיפול דחוף ופינוי מהיר, העובדה שסימפטומים רבים יכולים להצביע על בעיות שונות, הקושי הקיים לעיתים בהשגת המידע למתן הטיפול המתאים מקשים פעמים רבות על הגעה לאבחנה מדויקת לגבי מצבו של הפרט.
רשלנות נוספת שיכולה להתרחש היא בשלב הקריאה לסיוע רפואי ובשליחת הצוות הלא מתאים להעניק את הטיפול הנדרש.
מוקדן של הארגון מחליט על שליחת אמבולנס רגיל המופעל על ידי נהג חובש ומתנדבים או ניידת טיפול נמרץ שמלבד ציוד רפואי רב מופעלת על ידי נהג, חובש בכיר ופאראמדיק שהנו הסמכות הרפואית הגבוהה ביותר מלבד רופא, כל זאת בהתאם למצבו הרפואי של הפרט.
הצוות בניידת או אמבולנס טיפול נמרץ מוסמך גם לבצע פעולות החייאה מתקדמות שלא ניתן לבצע במסגרת אמבולנס רגיל שגם אינו מוסמך לקבוע מוות.
במקרים של הזעקת אמבולנס לא מתאים ישנו צורך לחבור לניידת המתקדמת יותר כדי להמשיך ולהעניק לפרט את הטיפול עד להגעה לבית החולים.
קיראו בהרחבה על מקרים של: רשלנות רפואית בבית חולים
תקציר פסק דין לדוגמא
עזבון המנוח סייג נ’ מד”א ירושלים – תביעה בעילת רשלנות רפואית נגד מד”א ירושלים.
המנוח השתתף בתחרות שתיית אלכוהול בבר בירושלים. בשלב מסוים הוזמן אמבולנס לפינוי אחד המשתתפים האחרים, ברם לפי המצב במקום, הוחלט להזעיק אמבולנס נוסף לצורך פינוי מבלים אחרים וביניהם המנוח.
האמבולנס הנוסף לא בדק את מצבו של המנוח שהיה בהכרה מעורפלת ולא הזעיק ניידת טיפול נמרץ, בסופו של יום קרובי משפחה של המנוח פינו אותו לרכב שלהם ברם בשל כובד משקלו השאירו אותו ברכב עם חלון לאוורור ובבוקר למחרת הוא נמצא ללא רוח חיים.
לגרסת הנתבעת כאשר הצוות הרפואי היה שם המנוח היה בהכרה מלאה עד כדי התנגדות לביצוע בדיקות דופק ובדיקת לחץ דם ובני המשפחה שהיו שם הבטיחו לטפל בו ולכן לא היה להם לעשות דבר אלא לומר שבמקרה של הרעה עליהם לדאוג לפינוי לבית חולים.
כבוד שופט בית משפט השלום בירושלים דוחה את התביעה שכן לדידו לא הוכחה כל התרשלות בהתנהלותו של צוות מגן דוד אדום במקרה זה.
קיראו על: רשלנות רפואית באבחון מחלות לב