הידעת כי הסיכוי שלך ללקות בזיהום חמור לאחר ניתוח באחד מבתי החולים בישראל הוא מהגבוהים בעולם המערבי? האם אתם יודעים מהם הזכויות שלכם בעת הפניה אל הרופא? על כל אלה ועוד במאמר הבא…
מדי שנה מוגשות לבתי המשפט תביעות רבות שעניינן רשלנות רפואית. בנושא תביעות נזיקין בכלל ובכל הנוגע למקרי רשלנות רפואית בפרט, ישנם לא מעט פרטים ודגשים שחשוב להכיר לפני שממהרים לבחור בדרך של הגשת תביעה משפטית ותמיד חשוב להתייעץ עם עורך דין מיומן לפני שמסיקים מסקנות כלשהן.
רשלנות רפואית היא תחום משני בדיני הנזיקין המהווים נדבך של המשפט האזרחי. עילת הרשלנות רפואית אינה מוגדרת בחקיקה באופן עצמאי אלא הוכחתה מבוססת על עוולת הרשלנות הכללית הקבועה בסעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש) תשכ”ח-1968.
רוב תביעות הרשלנות הרפואית עוסקות במקרי רשלנות רפואית בלידה (או בהריון) וזאת משום שכיחותה ומורכבותה של פרוצדורה רפואית זו.
יסודות הרשלנות הרפואית ודרישות הפסיקה
קיימים מספר אמצעים להטלת אחריות נזיקית בגין רשלנות רפואית: עוולת הרשלנות, עוולת התקיפה והפרת חובה חקוקה לפי סעיף 63 לפקודת הנזיקין כדוגמת אלו הקבועות בחוק זכויות החולה תשנ”ו-1996.
לצורך הוכחת קיומה של רשלנות רפואית יש לבסס את יסודות עוולת הרשלנות: קיומה של חובת הזהירות, התרשלות, נזק וכמובן קשר סיבתי בין ההתרשלות והתרחשות הנזק.
השאלה האם התרשל הרופא בעבודתו נקבעת לפי מבחן הרופא הסביר.
במסגרת מבחן זה בוחן בית המשפט האם הטיפול הרפואי ניתן לפי הסטנדרטים המקובלים.
בית המשפט לומד אודות סטנדרטים אלו מחוות הדעת של המומחים.
>>> ליחצו כאן לקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין עופר סולר <<<
מקרים המהווים עילה לתביעת רשלנות רפואית
רשלנות רפואית בטיפול יכולה להתבטא באופנים שונים. התרשלות נפוצה היא בהפרת החובה לקבל הסכמה מדעת לטיפול.
משמעות חובה זו היא זכותו של המטופל לקבל החלטה באשר לטיפולו הרפואי לאחר שקיבל את כל המידע הרלבנטי באשר אליו, האבחנה הרפואית שלו, סוג הטיפול המוצע והסיכונים ותופעות הלוואי הכרוכים בביצועו, חלופות אפשריות ותופעות הלוואי והסיכונים בהן ומידע נוסף. חובה זו קבועה בחוק זכויות החולה.
הגשת תביעת רשלנות רפואית
כללי הפרוצדורה הרלבנטיים להגשת תביעת רשלנות רפואית הם אלו הקבועים בתקנות סדר הדין האזרחי תשמ”ד-1984. סמכותו העניינית של בית המשפט לדון בעניינים אלו נקבעת לפי הסעד העיקרי שבתביעות מסוג זה הנו פיצויים. כך, תביעות שסכומן עד 2.5 מליון שקלים יוגשו לבית משפט השלום לפי הסמכות המקומית הרלבנטית.
ניסוח נכון של כתב התביעה והגשתו לפי הכללים הם עקרונות יסוד בעניין זה, שכן אחרת מוקנית לבית המשפט הסמכות למחוק או לדחות את התביעה. טרם הגשת התביעה פונה עורך הדין כדי לקבל את התיק הרפואי של הניזוק.
קיראו בהרחבה על: חשיבותו של רישום רפואי
במקרה של חשד לרשלנות רפואית חשוב לשמור כל תיעוד רפואי משום שעלולים להזדקק לו במהלך המשפט. בדומה, הגשת התביעה חייבת להיות מגובה במסגרת חוות דעת של רופא מומחה בתחום הרפואי שבו התרחשה הרשלנות. הרופא המומחה בוחן את נסיבות המקרה וגובה הנזק שהתרחש לפי אחוזי הנכות הקבועים בתקנות הביטוח הלאומי.
ושוב נדגיש: חשוב להתייעץ עם עורך דין מיומן!
הגשת כתב תביעה וניהול הליך משפטי באופן בלתי מקצועי חושפים את התובע לסיכון של שלילת זכותו המהותית לפיצויים. פנייה אל עורך דין בעל ניסיון בתחום הרשלנות הרפואית תסייע לנפגע לנהל את ההליך המשפטי בצורה הטובה ביותר.
לשיחה אישית עם עורך דין בענייני רשלנות רפואית חייגו עכשיו: 03-6081818