כמעט כל אחד מאיתנו שמע ו/או מכיר אדם שנפגע כתוצאה של אירוע מוחי CVA או שבץ מוחי. המדובר בתופעה רפואית נפוצה לצערינו, המצריכה קבלת טיפול רפואי מקצועי, מיומן מהיר – ללא כל דיחוי. במקרים של איחור באבחון שבץ מוחי או במקרים של טיפול לקוי, עשוי להגרם לחולה נזק קיצוני ובלתי הפיך, עד כדי מוות! מה עושים במקרה של רשלנות רפואית בהקשר של אירוע מוחי?
מהו אירוע מוחי Cerebral-vascular Accident? אירוע מוחי (הידוע גם בשמות: stroke, Cerebral-vascular Accident). הינו מקרה חירום רפואי אשר נגרם בשל הפסקת זרימת דם לאחד מחלקי המוח, בשל קרע בעורקים או פקיק, או תסחיף (embolism).
לאירוע מוחי ישנם תסמינים מקדמים אשר יכולים לעזור לקבלת טיפול מהיר ובכל למנוע נזקים בלתי הפיכים, נכות ולעיתים קרובות אף מוות.
מהם התסמינים של אירוע מוחי?
- שיתוק באחד מחלקי הגוף (צד שמאל , צד ימין, רק יד, רק רגל)
- תחושת עקצוץ בגפיים
- איבוד ראייה או ראייה מטושטשת
- דיבור לא ברור
- קשיים בבליעה
- חולשת ורפיון שרירים
- אפזיה – פגיעה בשפה
- קשיים בהבעת רגשות
- מצוקה נפשית: דיכאון, חרדה, פסיכוזות
כיצד מאבחנים אירוע מוחי?
אירוע מוחי מאובחן על ידי התסמינים השונים, אולטרא סאונד (Doppler), בדיקת CT, בדיקת MRI, אנגיוגרפיה Angiography, בדיקות דם.
כיצד מטפלים באירוע מוחי?
על מנת למנוע סיבוכים ונזקים בלתי הפיכים, הטיפול באירוע מוחי חייב להיות מהיר ויעיל.
עזרה ראשונה, החייאה, חמצן ומעבר מהיר ליחידה מיוחדת לטיפול בנפגעי אירוע מוחי.
במחלקה יקבל המטופל טיפול הכולל: טיפול תרופתי על ידי Thrombolysis למניעת קרישי דם, אספירין לדילול הדם, פארין תרופות נוגדות קרישה, פלסמינוגן, תרופה הממיסה קרישי דם, ניתוח להוצאת קריש הדם, ניתוח להוצאת הרובד הטורשתי, ניתוח לפתיחת חסימת העורק, ניתוח לשסתומי לב פגומים ועוד.
מהם הסיבוכים המתרחשים בעקבות אי מתן טיפול רפואי נאות?
הסיבוכים (זמניים או קבועים) העלולים להתרחש בעקבות אי מתן טיפול יעיל או אי מתן טיפול בזמן:
- שיתוק או אובדן היכולת להשתמש בשרירי הגוף
- הפרעות נפשיות, כגון: דיכאון, חרדה
- הפרעות במתן שתן ושליטה על שלפוחית השתן
- קשיים בהליכה
- איבוד זיכרון, בעיות זיכרון
- חוסר יכולת לדבר
- כאב והרגשת נימולות בחלקים שונים בגוף
- קשיים בבליעת מזון ושתייה
- בעיות ביכולת ההבנה, המחשבה וניתוח מצבים
רשלנות רפואית – CVA שבץ מוחי
רשלנות רפואית יכולה להתרחש כרשלנות באבחון האירוע המוחי, דבר העלול לגרום להידרדרות מצבו הפיזי והנפשי של המטופל, אשר עלול לגרום לנזקים, נכות ואף מוות.
כמו כן, ישנם מקרים של רשלנות רפואית בטיפול המוענק לחולה הסובל מאירוע מוחי. מקרים אלה עשויים גם כן להוביל לנזקים בלתי הפיכים, נכות ומוות.
רשלנות רפואית במקרה זה תוגדר כחוסר מיומנות או ניסיון של הרופא בטיפול במצבים כאלו, התעלמות מתסמינים, התרשלות בביצוע בדיקות מקדימות, אי מתן טיפול יעיל או מתן טיפול לא תואם.
אדם או משפחתו של האדם הלקה באירוע מוחי, צריכים להתייעץ עם עורך דין מומחה ומנוסה בתחום תביעות רשלנות רפואית לפני הגשת התביעה.
עורך הדין ייבדק האם קיימת במקרה זה עילה לתביעה על ידי קבלת חווות דעת רפואית, באם כן תוגש תביעה לבית המשפט, שם יבדוק השופט האם אכן נעשתה רשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי או שמה גורל אכזר ובלתי נשלט.