השתלת שיניים היא הליך רפואי המיועד למטופלים שבפיהם חסרה לפחות שן אחת, או כאלה שרופא השיניים המליץ להם לעבור השתלת שיניים מסיבות פרקטיות ואסתטיות. מה עושים כאשר נגרם נזק בעקבות השתלת שיניים כושלת?
הליך השתלת שיניים נחשב ליעיל ביותר אך מטרתו איננה להחליף שיניים בריאות, והוא מבוצע במקרים בהם לא ניתן לשמר את השיניים הטבעיות או את העצם התומכת בהן ואין ברירה אלא לעקור אותן.
השתלות שיניים הן תחום רפואי מתקדם ביותר, הקיים כבר למעלה מ-40 שנה, מציע מגוון אפשרויות ונמצא בהתפתחות מחקרית מתמדת.
עם השנים חל שיפור משמעותי באיכות הטיפול והתרחבו מאוד אפשרויות השימוש בשתלים שונים, משך ההליך התקצר וחל שיפור בקליטת השתל בעצם.
אולם, כמו בכל תחום רפואי אחר, כך גם בתחום זה עלולים להתרחש מקרים של רשלנות רפואית, הנובעים מסיבות שונות. במקרים אלה, ניתן להגיש תביעת פיצויים בהתאם לאמור בחוק.
השתלת שיניים – רקע ומידע רפואי
כדי שההשתלה תעבור בהצלחה, חשוב ביותר להקפיד על כמה נושאים: אבחנה מדויקת, צילומים, איסוף נתונים והכנת תוכנית טיפול מתאימה. השתלת השיניים כוללת כמה שלבים; בשלב הניתוח הראשון חושף המנתח את עצם הלסת בזהירות רבה, יוצר חריר מדויק בתוכה ומבריג את השתל.
לאחר כשלושה עד שישה חודשים נעשה שלב ההשתלה השני, בו חושף המנתח את השתל ומחבר אליו מבנה ריפוי. בשלב השלישי, מורכב הכתר, שהתקבל ממעבדת שתלים מקצועית, על גבי השתל.
רשלנות רפואית בעת השתלת שיניים
רשלנות רפואית בעת השתלת שיניים המסתיימת בנזק למטופל, עלולה להתרחש בכל אחד משלבי הטיפול, החל באבחון, דרך ההכנה וכלה בהליך עצמו.
בהקשר זה, ישנן דוגמאות רבות בהן נוצרת עילה להגשת תביעת רשלנות:
- פענוח לקוי – פענוח שגוי של צילומי הרנטגן, כדוגמת היעדר אבחנה בגורמי סיכון שונים
- בדיקה רשלנית – בדיקת שיניים מוקדמת, המתבצעת על ידי רופא שיניים שאיננו מומחה להשתלת שיניים או אפילו בדיקה לא מקצועית המתבצעת על ידי רופא מומחה
- טיפול חלופי – ביצוע השתלת שיניים למרות קיומו של טיפול חלופי יעיל אחר, הכרוך בפחות סיכון למטופל
- חוסר התאמה – ביצוע השתלת שיניים במקרים של חוסר התאמה בשל בעיות רפואיות שונות, כדוגמת: מחלות רקע כרוניות או דלקת חניכיים
- היעדר גילוי נאות – טיפול השתלה ללא מתן הסבר מקיף למטופל על הסיכונים והסיבוכים, על אפשרויות טיפול אחרות, על ההליך, על סוגי החומרים בהם נעשה שימוש, על שלבי ההחלמה או כל מידע חשוב אחר
- הליך השתלה כושל – רשלנות רפואית בעת ביצוע ההשתלה או לאחריה, כדוגמת: החדרת השתל לחלל הסינוס, חשיפת השתל מוקדם מדיי, שימוש בשתל של יצרן לא מוכר ושיקום ללא פיקוח רפואי מתאים
- סיבוכים לאחר ההשתלה – בעיות רפואיות הנגרמות כתוצאה מההשתלה, כדוגמת: זיהום, פגיעה עצבית, בעיות סינוסים או נזקים נוירולוגים
קיראו בהרחבה: רשלנות רפואית בטיפול שורש רשלנות של אורטודנט עקירת שיניים רשלנית
בהליך ת”א 188605/02 טענה התובעת, כי בעקבות טיפול השתלת שיניים רשלני, שבוצע בה על ידי הנתבעים, החלה לסבול מבעיה עצבית בפנים ומסינוסיטיס כרוני שנבע מחדירת השתלים לחלל הסינוס בלסת העליונה.
כמו כן, טענה התובעת, כי לא ניתנו לה הסברים מלאים על הסיכונים לפני ההליך. בית המשפט קבע, כי הניתוח בוצע על ידי מנתח שלא היה מנוסה מספיק בתחום ופסק לתובעת פיצוי כספי בהתאם, לאחר שהחליט כי המדובר במקרה רשלנות רפואית בעת השתלת שיניים שעברה התובעת.
נפגעת בזמן השתלת שיניים? ליחצו: יעוץ משפטי אישי לנפגעי רשלנות רפואית