האם ידעת כי גילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם עשוי להציל חיים? האם ידעת כי איחור באבחון המחלה עלול להביא לכריתת הרחם ובמקרים חמורים אף למוות? כיצד מתמודדים עם מקרי רשלנות רפואית באבחון סרטן צוואר הרחם ומה ניתן לעשות?
סרטן צוואר הרחם הוא מחלה ממארת של צוואר הרחם מסוג קרצינומה. הסרטן מאובחן באמצעות בדיקת משטח Pap Smear, קולפוסקופיה וביופסיה. הטיפול במחלה כולל כריתה של האזור הפגוע, הקרנות וטיפולי כימותרפיה בשלבים המאוחרים של המחלה.
משמעות ההתרשלות באבחון הגידול בזמן עלולה להיות הרת גורל עד כדי מוות ואובדן היכולת להרות. רשלנות רפואית באבחון סרטן צוואר הרחם יכולה להתבטא במספר מישורים.
רשלנות בביצוע בדיקות לאבחון המחלה
אחת הדוגמאות למחדל רפואי היא רשלנות בביצוע בדיקות הסקר והאבחון לסרטן צוואר הרחם.
גידול סרטני זה ניתן לזיהוי עוד בשלבים הטרום סרטניים באמצעות בדיקת משטח PAP שמאתרת את התמורות הממאירות. זיהוי השינויים הללו בזמן מאפשר טיפול שעשוי למנוע את התפתחות הסרטן. מחקרים הראו כי הרחבת הביצוע של בדיקות הסקר הפחיתה את מקרי הסרטן הפולשני ביותר מחצי.
לפי ההמלצות כל אישה בגילאי 21 עד 30 צריכה לעבור בדיקת משטח אחת לשנתיים והחל מגיל 30 פעם בשלוש שנים באם שלוש בדיקות היו שליליות קודם לכן.
רשלנות בזיהוי גורמי הסיכון למחלה
מקורם של כמעט כל מקרי סרטן צוואר הרחם הוא בהידבקות בוירוס הפפילומה האנושי (HPV).
החיסון שקיים היום בישראל נגד הנגיף יעיל נגד ארבעה מהזנים שאחראים ליותר מ-70% ממקרי הסרטן ו-90% מהיבלות המופיעות על איבר המין. אך בשל העובדה שהחיסון יעיל רק נגד ארבעה זנים עדיין מומלץ לעבור בדיקת PAP.
קיראו על: חיסון לסרטן צוואר הרחם
גורמי סיכון נוספים למחלה הם היסטוריה משפחתית של סרטן צוואר הרחם, עישון, כלמידיה, אמצעים למניעת הריון, הריונות קודמים, גורמים תזונתיים וקיום יחסי מין עם מספר רב של פרטנרים או עם אדם שקיים יחסי מין עם מספר גדול של פרטנרים.
רשלנות בזיהוי תסמיני המחלה
בשלבים הראשונים של המחלה רוב הנשים לא מפגינות סימפטומים מיוחדים. לפרקים יופיעו בשלביה ההתחלתיים תסמינים כגון דימום מהנרתיק, הפרשה וגינאלית, כאב בקיום יחסי מין ודימום בעת קיום יחסים.
עם התפתחות המחלה יכולים להופיע גם כאבים באגן, כאבי רגליים, אובדן משקל, כאבי גב ועוד. אך חשוב גם לזכור שתסמינים אלו יכולים להעיד גם על בעיה בריאותית אחרת.
דוגמאות מפסיקה לרשלנות באבחון סרטן צוואר הרחם
ת.א. 2056/01 מ.א. נ’ מדאינווסט אינטרנשיונל (1985) בע”מ – התביעה עוסקת בנזקי גוף שנגרמו לתובעת בשל אבחון מאוחר של סרטן צוואר הרחם.
הפתולוג התבקש לבדוק ממצא פתולוגי מבדיקת ביופסיה שביצעו לתובעת בבית חולים פרטי. הפתולוג קבע באופן חד משמעי בחוות הדעת שאין עדות למחלה ממארת ומדובר בדלקת כרונית של צוואר הרחם.
אומנם במקביל המשיכה התובעת לסבול מדימומים ולכן נשלחה לבדיקה נוספת שהצביעה על סרטן צוואר הרחם.
מסיבה זו נבדק משטח הביופסיה הקודם פעם שנייה ונקבע כי היה ניתן לאתר את הגידול כבר בבדיקה הראשונה. בשל החשש מהחמרת המחלה הוחלט על כריתת הרחם.
בית המשפט קבע כי הייתה התרשלות של הפתולוג וחייב את בית החולים הנתבע לשלם לתובעת פיצויים בסך 1,250,940 שקלים.
עוד בנושא אונקולוגיה