הטרדה מינית יכולה להתרחש בסיטואציות ובמצבים שונים. החוק בישראל מדגיש במיוחד מצבים, אשר בהם מתקיימים בהגדרה יחסי כוחות בלתי שווים, העשויים להוות קרקע לניצול של אחד הצדדים, כגון יחסי עובד-מעביד, יחסי מפקד-פקוד ויחסי מטפל מטופל. האם הטרדה מינית של רופא מטפל נופלת בגדרי רשלנות רפואית או עבירה פלילית?
מכיוון שהטרדה מינית היא מצב שכיח במקום העבודה, החוק מגדיר סעיפים ספיציפיים בהגדרת חובות המעביד וזכויות העובד על מנת למנוע מצבים של ניצול מיני. גם בצה”ל ובארגוני ביטחון אחרים המבוססים על היררכיה פיקודית, הוגדרו בחוק חובות וזכויות המקלים על נפגע או נפגעת להביא את תביעתם בפני בית המשפט.
מפתיע הדבר לגלות, כי בתחום הרפואי והטיפולי לא הוגדרו עד היום בישראל סעיפים מפורשים בנושא: פקודת הרופאים, חוק הפסיכולוגים ואף חוק זכויות החולה, אינם מגדירים סעיף לפיו חל איסור על קיום יחסים בעלי אופי מיני בין מטפל למטופל.
עם זאת, ישנם סעיפים אתיים, כגון רשלנות רפואית, התנהגות שאינה הולמת, ניצול יחסי תלות וכיוצא בזאת, המאפשרים להרשיע רופאים ומטפלים בגין הטרדה מינית של מטופלים.
רשלנות – חריגה מחובת הזהירות בין מטפל למטופל
רשלנות רפואית מוגדרת כמתן שירותים רפואיים באופן הסוטה מ”רמת הזהירות הסבירה” לה מחוייב הרופא על פי חוק, כלפי מטופליו.
הוכחת רשלנות רפואית כנגד רופא או מטפל אשר ניצל מינית מטופל, אינה פשוטה כלל, הן בגלל הקושי להוכיח כי אכן נגרמה סטייה מרמת הזהירות הסבירה אליה מחוייב הרופא, והן מפני החשש להאשמת שווא אשר לה משמעויות מיקצועיות הרות גורל עבור הרופא המואשם.
הטרדה מינית – כתב אישום פלילי או תביעה אזרחית בעילת רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית הינה עוולה נזיקית אזרחית, כלומר: בהתאם להוכחות, בית המשפט יעריך את מידת הנזק לתובע ויקבע את סכום הפיצויים המגיע לו.
כאשר שוקלים להגיש תביעה משפטית, לא רק במקרה של הטרדה מינית, כי אם בכל מקרה בו נעשה עוול ונגרם נזק, יש להבדיל בין תביעה פלילית לתביעה אזרחית.
תביעה אזרחית, מהותה הדין הנזיקי, כלומר, הוכחת הנזק שנגרם ותביעה לפיצוי כספי.
תביעה פלילית עוסקת בהבאת האשם בעוול לדין, בגין פגיעה מוסרית, ניצול או גרימת נזק, כאשר פסק הדין בא להכריע לגבי האשם והעונש לנתבע.
תביעה פלילית הינה פרוצדורה משפטית בה המדינה תובעת את המואשם, בעקבות תלונת מצד הנפגע.
יש מספר אפשרויות להביא לדין מקרה של הטרדה מינית: בתביעה אזרחית, במטרה לקבל פיצוי כספי, או בהגשת תלונה במשטרה, במטרה להביא להגשת תביעה פלילית כנגד הרופא.
חשוב לדעת, כי הפיצוי הכספי שיקבע בתביעה אזרחית יוטל על חברת הביטוח של הרופא, וגם אם יצא אשם, המערכת הרפואית לא מחוייבת בסנקציות מיקצועיות נגדו. לעומת זאת, רופא או מטפל שנמצא אשם בניצול מיני של מטופלים ונמצא אשם בעבירה פלילית, עשוי להיות מורחק ממגע עם מטופלים בעתיד.
אם כך, ניתן להכריע בשאלה ולקבוע כי במקרה של הטרדה מינית של מטופל מידיו של מטפל, איש צוות רפואי – רופא או אחר, יתכן וקיימת עילה להגשת תביעה אזרחית לפיצויים, בכפוף להוכחת נזק נשפי או אחר שנגרם למטופל. כמעט בכל מקרה, עשויה מדינת ישראל להגיש כתב אישום כנגד המטפל, שעבר עבירה פלילית.