על קו התפר שבין משפט לרפואה: הצעת החוק של ח”כ שטרית הצעת חוק להפקעת הטיפול בתביעות רשלנות רפואית בלידה מידי בתי המשפט מעוררת סערה בלשכת עורכי הדין.
הצעת החוק שהעלה ח”כ מאיר שטרית מציעה להצטרף למדינות אחרות בעולם ולקבוע בחוק מודל המאפשר קבלת פיצוי לנפגע ללא צורך בהוכחת רשלנות, אך מגביל משמעותית את גובה הפיצויים.
לשכת עורכי הדין טוענת – ההצעה אנטי ציבורית ומחסנת המערכת הרפואית מתביעות רשלנות.
“חוק פיצוי לנפגעים מלידתם”
הצעת החוק, שהועלתה ביוני השנה, באה לענות על הגידול העצום במספר התביעות בגין רשלנות רפואית בלידה ובגובה הפיצויים הכולל המשולם בגין תביעות אלו בישראל – כ-40 מיליון דולר בשנה.
פיצויים בגין רשלנות רפואית בלידה עשויים להגיע אף למיליוני שקלים לנפגע.
על מנת לקבל פיצויים כספיים עבור ילד שנולד עם פגם מלידה יש להוכיח בבית המשפט כי היתה רשלנות רפואית. מדובר בתהליך ארוך ויקר מאוד, הזמין רק למי שאמצעים בידו.
הנהנים מסכומי הפיצויים העצומים, טוענים יוזמי הצעת החוק, הם אחוז קטן בלבד מהמשפחות אשר להן ילדים פגועים.
בעיה נוספת שהועלתה בהצעה הינה היווצרותה של רפואה מתגוננת, המנסה להבטיח עצמה מפני תביעה באמצעות אינסוף בדיקות מיותרות, בעלויות גבוהות למערכת ותוך פגיעה בציבור.
הצעת החוק, הנקראת “חוק פיצוי לנפגעים מלידתם”, מבקשת הקמת קרן פיצויים עבור ילדים אשר נולדו פגועים, בין אם כתוצאה של הולדה בעוולה רפואית ובין אם לאו, כאשר גובה הפיצויים המקסימלי לנפגע יעמוד על 250,000 שקלים.
כל התביעות הכספיות בגין רשלנות רפואית בלידה יידונו בועידה רפואית אשר תקבע את גובה הפיצויים בהתאם למידת הפגיעה.
יצירת שוויון באוכלוסיה או הפקעת פיצויים מנפגעים?
בעקבות הצעת החוק הוציאה לשכת עורכי הדין נייר עמדה שמטרתו להפיל את הצעת החוק, בטענה שההצעה באה למנוע ביקורת אובייטיבית על המערכת הרפואית בתחומים נרחבים ומרכזיים בתביעות רשלנות רפואית (בהם ענף המיילדות) והוצאת הדיון המשפטי במקרי רשלנות רפואית מחוץ לסמכותם ותחום שיפוטם של בתי המשפט.
הגוף המייצג עורכי דין בארץ טוען כי הצעת החוק מונעת על ידי קבוצות לחץ – רופאים מתחום הגנטיקה, מתחום ההריונות ומתחום האולטראסאונד, המעונינים בצמצום הביקורת הציבורית ובחסינות משפטית.
עוד טוענים בלשכה, כי ההצעה פוגעת באופן מהותי במשפחות הילדים הפגועים בהגבלת סכום הפיצויים.
סכומי הפיצויים הגבוהים המושגים בדרך כלל במסגרת תביעות רשלנות רפואית משקפים את ההוצאות הריאליות של משפחות אשר להן ילד פגוע, נאמר בנייר העמדה.
על פי הצעת החוק החדשה, תשלומי הביטוח הלאומי ינוכו מסכום הפיצויים המקסימלי שנקבע בהצעה, ומאחר שתשלומי הביטוח הלאומי הם במקרים רבים גבוהים בהרבה מהסכום המקסימלי, משתמע מכך כי החוק המוצע יפקיע ממשפחות הנפגעים כל אפשרות לפיצויים כספיים מעבר לכספי הביטוח הלאומי.
שאלת הגבלת סכום הפיצויים כבר נידונה בוועדות ממשלתיות בעבר, אשר דחו בתוקף את הגבלת סכום הפיצויים עבור נפגעים מלידתם.
למרות פסיקות אלה, טוען יוזם החוק ח”כ שטרית כי החוק החדש יביא לשיוויון בחלוקת הפיצויים לכל שכבות האוכלוסיה ויאפשר להעמיד רופאים לדין בגין רשלנות רפואית בתביעה פלילית בלבד,בנפרד מקביעת הפיצויים הכספיים לנפגעים.