ברחבי העולם אנשים עוברים מדי יום אלפי ניתוחים פלסטיים, אם לשם מטרה אסתטית או לשם תיקון מומים מולדים, כוויות, פציעות וכדומה עקב תאונות וטראומות. כיצד מזהים רשלנות רפואית בניתוח פלסטי?
להבדיל מניתוחים הנעשים מתוך מחובות לרפא ולהציל חיים, רוב הניתוחים הפלסטיים נעשים מרצון ויוזמה אישית של המטופל, לרוב למטרות אסתטיות – זהו ניתוח אלקטיבי.
כאשר אדם מחליט שברצונו לעבור ניתוח פלסטי מסוג כלשהוא, הרופא המנתח מחויב להעביר לו את כל המידע, סיכונים, יתרונות, חסרונות ותופעות לוואי הכרוכות בביצוע ניתוח פלסטי מהסוג שבחר.
אומנם, ניתוח פלסטי נעשה מרצון חופשי, האדם בחור מתי ואיפה לבצעו, הניתוח אינו נדרש מבחינה בריאותית ואינו דחוף, אך עדיין, ייתכנו מצבים של רשלנות רפואית בניתוח פלסטי, שהוא אכן ניתוח בחירה אך עדיין נחשב כניתוח לכל דבר.
באילו מקרים ניתן לדבר על רשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים?
- המנתח לא הסביר את כל הסיכונים הכרוכים בניתוח
- המנתח אינו מומחה בתחום ואינו מנוסה בניתוחים מסוג זה
- רשלנות מצד הצוות הרפואי העובד לצידו של המנתח (האחיות, אנשי רנטגן, מרדים וכדומה)
- גרימת נזק בלתי הפיך לאזור המנותח
- המנתח לא סיפק שיטות אלטרנטיביות במקום ניתוח
- אסימטריה
- כוויות
- דלקות וזיהומים
- נזק עצבי
- נזק לכלי דם
- שימוש בחומרים שהמטופל אלרגי אליהם ובכל לגרום להתקף אנפילקטי העלול להוביל למוות
- שימוש בחומרים לא מאושרים מטעם משרד הבריאות, אשר עלולים בעתיד להוות גורם סיכון להתפתחות מחלת הסרטן
** אם ברצונכם לעבור ניתוח פלסטי, מומלץ לערוך סקר שוק ואף לבקש המלצות מאנשים שכבר ניתוח מסוג זה ולמצוא את מקום הניתוח והרופא המנתח הטובים והמנוסים ביותר אשר מומחים בתחום זה ובעלי הסמכה מטעם משרד הבריאות.
מהו מבחן הרופא הסביר?
זהו מבחן אשר מבוצע בפקודת בית המשפט, אשר מסייע לקבוע האם אכן הייתה רשלנות רפואית או שהרופא נהג באופן סביר, בזהירות, סבלנות ומסירות וסיפק למטופל את כל המידע הנדרש לפני ביצוע הניתוח הכולל את הליך הניתוח, תופעות לוואי וסיכונים.
כמו כן, בדיקת ההיסטוריה הרפואית של המטופל, מחלות כרוניות ולקיחת תרופות עלולות להוות סיכון רב בניתוחים אלו ועל המנתח ליידע את המטופל ולסרב לנתחו.
רשלנות רפואית נקבעת, באם הרופא אינו עמד בסטנדרטים הרפואיים ולא עבר את מבחן “הרופא הסביר”.
רשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים והחוק
הניתוחים הפלסטיים בעלי השכיחות הגבוהה ביותר לתביעות רשלנות רפואית הם: ניתוחי שאיבת שומן, ניתוח חזה (הגדלה, הרמה, הקטנה), ניתוחי לייזר להסרת משקפיים, מתיחות פנים.
כיום, ישנה נטייה להחמיר אף יותר עם רופאים פלסטיקאים אשר הורשעו ברשלנות רפואית בעת ביצוע ניתוח פלסטי לשם אסתטיקה, כיוון שאין ניתוח זה דחוף ולרוב עולים ניתוחים פלסטיים אלפי שקלים.
מומלץ להיוועץ עם עורך דין מומחה בתחום תביעות רשלנות רפואית, על מנת שיבדוק שאכן יש עילה לתביעה משפטית כנגד הרופא או הצוות המטפל.