גלולות למניעת הריון הן אמצעי מניעה נפוץ ביותר, ונשים רבות מקבלות מרשם לגלולות אלו מרופא הנשים שלהן. גם כאן יכולים להתקיים מקרי רשלנות רפואית, ולכן כדאי ומומלץ לנשים הנוטלות גלולות לקרוא את המאמר הבא.
תביעות בגין רשלנות רפואית, ובכללן תביעות כאלה במרשם גלולות למניעת הריון, הן תביעות נזיקיות הבאות לחייב גורם שחטא בעוולת הרשלנות לשלם פיצוי למי שניזוק מהתנהגות זו.
לא בכל מקרה שנגרם נזק למטופל מדובר ברשלנות רפואית. מקצוע הרפואה אינו מדע מדויק ולצערנו יתכנו מקרים בהם טיפול שניתן אינו מניב את התוצאות המקוות. לעיתים סובלים מטופלים מנזק כתוצאה מסיבוכים והתפתחויות בלתי צפויות.
על מנת שתקום עילה לתביעה, תנאי הוא כי מי מבין חברי הצוות המטפל, הרופא המטפל עצמו, אחיות / אחים, סייעים, רוקחים ואפילו עובדי מנהלה, ימלאו את תפקידם באופן לקוי אשר אינו עומד ברמה לה ניתן לצפות מ”בעל מקצוע סביר”, דהינו מאדם אשר הוסמך כנדרש לשמש בתפקידו ואשר הינו בעל ידע ממוצע ועדכני בתחומו.
כפי שמשתמע, על מנת להגיש תביעת רשלנות רפואית במרשם גלולות למניעת הריון יהיה צורך לא רק להוכיח כי נגרם נזק למטופלת ואת היקפו, אלא גם כי נזק זה נגרם כתוצאה מרשלנות של הרופא שנתן את המרשם במובנה המתואר לעיל.
לפיכך חיוני לפנות לסיוע של עורך דין המתמחה בתביעות כאלה לשם הערכת הסיכוי לקבלת פיצוי כספי.
גלולות למניעת הריון
מדובר באמצעי מניעה נפוץ המאפשר קיום מגע מיני ללא חשש (כמעט) להריון בלתי רצוי. לנטילת הגלולות יש יתרונות נוספים כגון הסדרת המחזור החודשי והקלה בתסמינים המתלווים אל הווסת.
שימוש באמצעי מניעה זה הינו כה נפוץ עד כי לעיתים נשכחת העובדה כי מדובר בתרופה לכל דבר אשר לה תופעות לוואי אפשריות ואשר עלולה לגרום לנזק, ואפילו נזק חמור עד לכדי סכנת חיים.
הגלולות מכילות הורמונים אשר משפיעים על רקמת הרחם ומונעים בהסתברות גבוהה ביותר את האפשרות שביצית מופרה תיקלט בהן. להורמונים אלה השפעה גם על רקמות אחרות ומכאן נובעות תופעות הלוואי והסכנות הכרוכות בנטילתן.
על מנת לצמצם ככל הניתן תופעות לוואי וסיכונים בריאותיים אין לתת מרשם לגלולות למניעת הריון לפני ביצוע בדיקת התאמה מדוקדקת.
בדיקה כזו תכלול תשאול מקיף לשם איסוף מידע על מצבה הבריאותי הנוכחי והיסטוריה רפואית של המטופלת. בנוסף מקובל לערוך בדיקת דם ובדיקת לחץ דם.
מקרי רשלנות רפואית במרשם הגלולות
קיימים מספר שלבים בהם תיתכן רשלנות מצד הרופא הנותן את המרשם.
בשלב הראשון תיתכן רשלנות בביצוע התשאול, באי ביצוע או בפענוח לקוי של בדיקת דם או בדיקות לחץ הדם.
בהמשך יתכן והרופא לא ייחס חשיבות מספק לתוצאות שנתקבלו בבדיקות ההתאמה הנ”ל, למשל אם נמצא כי למטופלת נטייה ללחץ דם גבוה דבר הנחשב לגורם סיכון משמעותי בכל הקשור לנטילת הגלולות.
לעיתים הנזק הנגרם למטופלת נגרם לאורך זמן, כאשר במהלכו היא פונה לרופא לשם בירור הסיבה לתופעות כגון אי סדירות המחזור החודשי, דימום חריג, כאבים או כל תופעה אחרת אותה מוצאת המטופלת כמדאיגה או בעיתית. יתכנו מקרים בהם הרופא מתרשל ואינו משכיל לקשר בין תלונות כאלה לנטילת הגלולות אותן רשם.
כיום קיימת חובה חקוקה, מכוח חוק זכויות החולה, למסירת מידע מספיק למטופל כך שתתאפשר הסכמתו המודעת לקבלת הטיפול המוצע לו. משמעות חובה זו לעניינינו היא שיתכן ומדובר ברשלנות רפואית אם לא נמסרו די פרטים על משמעויות וסכנות הכרוכות בנטילת הגלולות.
פסק דין
פסק דין מרכזי בעניין רשלנות רפואית במרשם גלולות למניעת הריון הינו ת”א 14578/00 בעניין המנוחה להב רחל ז”ל, אשר נפטרה כתוצאה מסיבוכים שנגרמו מנטילת הגלולות, נגד ד”ר דיוקמן רוני ושירותי בריאות כללית. במקרה זה נידונו אספקטים רבים הנוגעים לנושא ולבסוף נקבעו פיצויים נכבדים לזכות עיזבון המנוחה.
אם עולה חשד לנזק שנגרם כתוצאה מרשלנות רפואית במרשם גלולות למניעת הריון יש לפנות ללא דיחוי לעורך דין המתמחה בתחום.