פעמים רבות עוברים אזרחים ישראלים טיפולים רפואיים בחו”ל. לעיתים הטיפול בחו”ל הינו מתוכנן ולעיתים מתרחש במפתיע בזמן שהייה מחוץ לגבולות המדינה. מקרי רשלנות רפואית אינם מתרחשים בישראל בלבד אלא בכל העולם. מה עושים כאשר מקבלים טיפול רפואי רשלני בחו”ל?
רשלנות רפואית מחוץ לגבולות המדינה
כאשר מתרחשים מקרי רשלנות רפואית בתוך גבולות המדינה, ניתן להפעיל הליך תביעה מסודר נגד הגורם האחראי להם ולקבל פיצוי מתאים. אך כאשר אזרח ישראל נזקק לטיפול רפואי בחו”ל וכתוצאה ממנו מחמיר מצבו, הליכי התביעה נגד הגורם הרפואי האחראי לטיפול הם מורכבים הרבה יותר.
מטבע הדברים, רשלנות רפואית עלולה להתרחש גם בחו”ל כתוצאה מטיפול רפואי בלתי מקצועי, רשלני או שגוי. מקרי הרשלנות עלולים להתרחש הן כתוצאה מהצורך להסתייע ברפואת חירום, לאחר התרחשות נסיבות חריגות, והן כתוצאה מנסיעה יזומה לצורך קבלת טיפול רפואי במדינה זרה.
במקרים רבים של רשלנות רפואית בחו”ל, קובע הדין הבינלאומי ופעמים רבות גם מערכת החוק של המדינה עצמה, כי הדיון בתביעת הרשלנות ייעשה רק במקום בו התרחשה ההתרשלות ובוצעה העוולה.
מצב בלתי רצוי זה יוצר יתרון עבור הנתבעים, והתובע נאלץ להתמודד עם מערכת חוקים זרה ופעמים רבות גם לפנות לייצוג של עורך דין מקומי.
עם זאת, בחוק קיימים שני חריגים חשובים העשויים לסייע לאדם שנפגע מרשלנות רפואית בחו”ל לתבוע פיצוי:
כלל “התפיסה” – לפי כלל זה, אם הגיע מבצע העוולה לתחומיי מדינת ישראל, ניתן לתבוע אותו בזמן שהותו בארץ. במקרה זה, על אף שהרשלנות הרפואית התרחשה בחו”ל, הנפגע הוא אזרח ישראלי, ולכן ניתן להגיש את התביעה בארץ.
כלל “ההסכמה” – לפי כלל זה, ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית בארץ כאשר מבצע העוולה מסכים לכך.
בנוסף לשני חריגים אלה, ישנם חריגים אחרים התלויים בנסיבות התרחשות הרשלנות הרפואית, כדוגמת: חוקי האזרחות במדינה בה התרחשה ההתרשלות, המסגרת הטיפולית בה היא התרחשה, הזיקה בין הניזוק למזיק ופרמטרים נוספים.
מסיבה זו, כאשר מתרחשת רשלנות רפואית בחו”ל, מומלץ ביותר לפנות לעורך דין ישראלי העוסק בתחום ולברר מהי הדרך הטובה ביותר לנהל את ההליך המשפטי: האם ניתן להגיש את תביעת הרשלנות בארץ, האם עדיף להגיש אותה בארץ וכיצד לנהל הליך תביעה במידה ולא ניתן לתבוע את הנתבע במסגרת חוקי מדינת ישראל.
תביעה בארץ ודיון על פי החוק במדינה זרה
ישנם מקרים בהם מקבל בית המשפט הישראלי את הסמכות לדון בתביעת רשלנות רפואית גם אם אירעה בחו”ל והנתבע איננו מגיע ארצה. עם זאת, הדיון בתביעה במקרה זה יתנהל לפי החוק הנהוג במדינה בה בוצעה העוולה הרפואית.
מטבע הדברים, תביעה מסוג זה היא מורכבת ביותר מבחינה משפטית. לדוגמה, אם אזרח ישראל נסע לאחת ממדינות אירופה לצורך קבלת טיפול רפואי וכתוצאה ישירה מכך נגרם לו נזק, עשוי להיווצר מצב בו יוכל להגיש את תביעתו בארץ.
עם זאת, במקרה זה, ידון בית המשפט בתביעה בהתאם לדין הנהוג במדינה בה התרחש המקרה. כדי להצליח בהליך המשפטי, יהיה על התובע להיעזר הן בשירותיהם של עורכי דין ישראלים, הבקיאים בחוקי המדינה בה התרחשה העוולה, והן בשירותיו של עורך דין מהמדינה בה אירע המקרה.
בנוסף לכך, כדי לדון במקרה לפי חוקי המדינה בה התרחש, יש צורך פעמים רבות גם בהצגת חוות דעת מומחה המכיר את חוקי המדינה הזרה דויכול לתת את דעתו בעניין.