הטיפול בבוטוקס נגד קמטים הפך לאחד הטיפולים האסתטיים המבוקשים והשכיחים כיום. מדובר בהליך פשוט יחסית, שאינו כרוך בסיכונים רבים. עם זאת שימוש פזיז ואי הקפדה על נהלי הבטיחות עלולים לפגוע במטופל ולהציב את הרופא בפני תביעת רשלנות רפואית.
טיפול בבוטוקס
הבוטוקס הוא חומר המשמש, החל משנות ה-70, ברפואה האסתטית בעיקר לטשטוש קמטים. השימוש בכמויות זעירות של בוטוקס, שהוא סוג של רעלן, המחליש את פעילות שרירי הבעה, גורם להפחתה או להעלמה של הקמטים לתקופה של עד כחמישה חודשים.
הטיפול בבוטקס כולל סדרה של הזרקות תת עוריות הנמשכות לרוב כ- 15 דקות בממוצע וללא צורך בביצוע הרדמה. ההזרקה מתבצעת באמצעות מזרק, הכולל מחט קצרה ודקה מאוד, ישירות אל השריר אותו מעוניינים לשתק. בחירת מיקום נקודות ההזרקה והמינון הנכון היא קריטית ביותר להצלחת הטיפול ותלויה בניסיונו ובמקצועיותו של הרופא.
לרוב משמש הבוטוקס לטיפול בקמטי המצח הקרויים “קמטי המחשבה” ולשרירי ההבעה המצויים בין הגבות. הבוטוקס משמש גם בשכיחות נמוכה יותר לטיפול בקמטים בזויות העיניים, באזור הצוואר לעיתים גם בזויות הפה.
בסה”כ מדובר בהליך אסתטי לא פולשני, המתבצע ללא הרדמה ורמת סיכון בו היא יחסית נמוכה. עם זאת, חשוב לציין, כי הזרקת בוטוקס לשרירים שאינם מצויים באזור המצח לא אושרה עדיין על יד ה- FDA (מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית) והשלכותיה לא נבדקו.
רשלנות רפואית בטיפול בבוטוקס
כאשר הזרקת הבוטוקס מתבצעת על ידי רופא מנוסה ומקצועי, אחוזי הצלחת הטיפול הם גבוהים ביותר וזמן ההתאוששות הוא קצר. עם זאת, מקרים של רשלנות רפואית בהזרקת בוטוקס עלולים להתרחש כתוצאה מטיפול שגוי, העלמת מידע חשוב, היעדר ניסיון או מכל סיבה אחרת.
ת”א (תל אביב-יפו) 218690/02, בבלי אילנה נגד ד”ר יוסף שירי
במקרה זה הגישה התובעת תביעת נזיקין בגין טיפול כושל באמצעות הזרקת בוטוקס. התובעת, שרצתה לשפר את מראה פניה, פנתה במהלך חודש אפריל בשנת 2001 אל הנתבע במטרה לקבל טיפול למילוי קמטים סביב הפה וקו השפתיים באמצעות הזרקת החומר.
זמן קצר לאחר הטיפול הופיעו על פניה של התובעת גושים קטנים נראים לעין באזור ההזרקה, ומראה פניה הורע מאוד. בעקבות הופעת הגושים פנתה התובעת אל הנתבע, שהכיר באחריות להיווצרות הגושים והציע לה לעבור ניתוח כירורגי במטרה להוציאם.
התובעת סירבה להצעתו ופנתה לרופאים אחרים, אך למורת רוחה גילתה, כי אין פתרון אחר מלבד ניתוח. בתביעתה טענה התובעת לנזקים פיזיים ולנזקים נפשיים כתוצאה ישירה מהמקרה.
עורך דינה של התובעת הגיש חוות דעת רפואית של מנתח פלסטי מומחה, לפיה נמצאו בפניה של התובעת מעל 20 גושים בקוטר של סנטימטר אחד, שבלטו מאוד למראה בעיקר כאשר הפעילה את שרירי פניה.
לדברי המומחה, החומר שהוזרק לפניה של התובעת לא אושר על ידי ארגון המזון והתרופות האמריקאי והשימוש בו בייחוד ללא ניסיון מספיק עלול לגרום לסיבוכים שונים, כדוגמת: עיוות לצמיתות בפנים, נפיחות, אודם, גרד וגושים בולטים למראה.
השופט קיבל את טענותיו של עורך דינה של התובעת וקבע, כי הגושים שהופיעו בפניה אינם תוצאה טבעית ומצופה מהטיפול. בנוסף לכך, הדגיש השופט, כי לפני כל הליך רפואי, כולל הזרקת בוטקס, מוטלת על כל רופא החובה לפרט בפני החולה את כל הסיכונים הכרוכים בו ולקבל את הסכמתו. חובה זו מעוגנת בחוק זכויות החולה, והפרתה היא משום עבירה על החוק.
חושב שנגרמה לך רשלנות רפואית? לחץ כאן למידע על עו”ד רשלנות רפואית