טיפול שיניים אורטודנטי הנו טיפול נפוץ, בעיקר בקרב בני נוער. הליך יישור השיניים אומנם ארוך אך אמור להיות פשוט ולעבור ללא תקלות מיוחדות. מאמר זה סוקר מקרים בהם התבצע טיפול רשלני של אורטודנט.
אורטודנט הנו רופא שיניים המתמחה ביישור שיניים ולסת. טיפולים מסוג זה מתבצעים בדרך כלל בקרב בני נוער, החל מגיל 13 אך בשנים האחרונות גם מבוגרים רבים עוברים אותם.
כמו בכל תחום אחר ברפואה, גם בתחום האורתודנטיה, יתכנו מקרי רשלנות רפואית בזמן הליך יישור השיניים. במידה ואורטודנט טיפל בפציינט באופן רשלני, זכאי המטופל להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית.
מהו טיפול אורטודנטי רשלני?
ישנו פסק דין ידוע בתחום המשפט (צבי נגד קרול ע”א 4025/91 משנת 1996) בנושא רשלנות רפואית המצביע על הסיבות הבסיסיות לרשלנות מצד הרופא. נאמר בו, כי “רופא חב חובת זהירות מושגית וקונקרטית למטופל” וכי הרופא צריך לנקוט במירב האמצעים להבטיח את שלומו של המטופל, לצפות את הנזק שיכול להיגרם ואת ההסתברות להתרחשות הנזק.
קיימות דוגמאות רבות לטיפול אורטודנטי רשלני, אך הבסיס בכולן הנו כמעט זהה: נזק כתוצאה מפעילות לא מקצועית של האורטודנט. להלן מספר דוגמאות למקרים של טיפול אורטודנטי רשלני:
1. אם הטיפול שנתן האורטודנט לא היה מקצועי ולא עמד בסטנדרטים המקובלים במקצוע – החל בתהליך האבחון (אי ביצוע בדיקות נדרשות) ועד הטיפול עצמו (הנחת הרסן, בניית הפלטה בתוך הפה וכדומה)
2. אם נגרם לכם נזק – זה יכול להיות בגלל רשלנות של הרופא בביצוע בדיקה לא נכונה, חוסר תשומת לב לתוצאות בעייתיות שהתקבלו או לחילופין מחוסר היענות של האורטודנט לפנייתכם לאחר הטיפול – למשל, התלוננתם לאחר הטיפול על כאבים, הרופא לא ייחס לכך חשיבות ולאחר מספר שבועות גיליתם נזק בלתי הפיך
3. בכל מקרה של התחזות לאורטודנט או עבודה ללא רישיון תקף
הבעייתיות של תביעת רשלנות רפואית בתחום האורתודנטיה
אנשים רבים חוששים לתבוע בגין רשלנות רפואית כאשר מדובר בתחום האורתודנטיה בגלל העלות הגבוהה הנדרשת. בעת משפט נדרש להיעזר בשירותיו של רופא מומחה שיעיד בנושא הטיפול הלקוי שקיבלתם, וזאת בנוסף לטיפול הרפואי ששולם מלכתחילה, תשלום לעורך דין, נסיעות ועוד.
חשש זה מובן, אך כפי שמוכיח פסק דין “ערן נגד דורי” אשר התקיים באוקטובר 2007, ניתן גם לזכות בתביעת רשלנות כאשר נעזרים בשירותיו של עורך דין מיומן.
במסגרת המשפט המדובר, תבעה גברת ערן את הרופא שי דורי על כך שבוצעה השתלת שתלי שיניים רשלנית שפגעו לה בעצב בלסת. הרופא לא הסכים לדרגת הנכות אותה ביקשה לקבוע התובעת ובסופו של דבר לאחר שנפגשו בבית המשפט, קיבלה התובעת פיצויים בסכום של 50,000 ₪ ובתוספת שכר הטירחה ששילמה לעורך דינה.
מעצם מורכבותן של תביעות רשלנות רפואית, מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין המתמחה בנושא רשלנות רפואית, המסוגל לספק יעוץ משפטי ענייני ולהעריך את סיכוייכם לזכות במשפט, עורך הדין יוכל סייע לכם להבין האם ישתלם לכם לפנות לרופא מומחה והאם כדאי להיכנס בכלל להליך משפטי בעניינכם.
למידע נוסף: רשלנות רפואית בטיפול שיניים