מהינקות ועד הזקנה כולנו ללא הבדל בגיל, מין, דת וגזע, נוטלים תרופות שונות, לכאבי ראש, כאבי בטן, נגד זיהומים, למחלות כרוניות, לחץ דם, בעיות לב, סוכרת וכדומה. מרבית התרופות נרשמות לנו על ידי הרופא המטפל, אך חלק מהתרופות (איבופרופן, nsaid, וכדומה), ניתן לרכוש בבתי המרקחת ללא מרשם רפואי.
רופא טוב, אשר אבחן נכון את המחלה, תופעה או הפרעה ירשום למטופל תרופה בהתאם למצבו הרפואי.
כמו כן, לא כול התרופות מתאימות לכול האנשים, לכול תרופה יש תופעות לוואי אפשריות העלולות להתפרץ גם במטופלים אשר אינם אלרגיים למרכיבי התרופה, בו במקביל, חייב הרופא המטפל לערוך סדרת בדיקות דם לפני נתינת תרופה מסוימת למטופל, כיוון שתיתכן תגובה אלרגית העלולה להוביל למחלות קשות ואף מוות.
מהם סוגי התרופות הקיימות?
- תרופות נרקוטיות – מורפין (Morphine) לרוב תרופות אלו מכילות סמים ממכרים
- תרופות טוקסיות – ספסמלגין (מכיל atropine), לרוב תרופות אלו מכילות מרכיבי טוקסין-רעלנים, אשר שימוש יתר בהם עלול לגרום לנזקים קשים ואף מוות
- תרופות פסיכותראפיות – בונדורמין (brotizolam), לרוב תרופות אלו נכללות במשפחת הבנזודיאזפינים, סמי הרגעה, וכדורי שינה. נטילת תרופות אלו מעבר למה שמומלץ במרשם עלול להוביל לתרדמת ואף מוות
- תרופות מרשם רגילות – מוקסיפן amoxycillin
- תרופות ללא מרשם: תרופות רוקח לדוגמא: אופטלגין dipirone
דוגמאות לתרופות על פי השפעתם על מערכות גוף שונות: תרופות אנטי דלקתיות, כוללות משככי כאבים וסטרואידים (NSAID), תרופות כימותרפיות לטיפול במחלות סרטן, תרופות קרדיו סקולריות, משפיעות על הלב וכלי הדם, תרופות אנטיביוטיות לטיפול בזיהומים הנגרמים על ידי חיידקים, תרופות אוטונומיות, למחלות בהן הגוף תוקף את עצמו. תרופות אנטי ווירליות לטיפול בזיהומים נגיפיים ותרופות אנטימיקוטיות לטיפול בפטרת.
מהם תופעות לוואי, סיבוכים וסיכונים אשר כרוכים בנטילת תרופות?
נטילת תרופות לא מתאימות לבעיה הרפואית, או נטילת תרופות במינון גבוה או נמוך מדי עלולות לגרום לתופעות לוואי וסיבוכים הרי אסון.
כמו כן, לכול תרופה, גם אם היא מתאימה למחלה המאובחנת, ייתכן ויוצרו תופעות לוואי.
להלם מספר דוגמאות לתופעות לוואי וסיכונים:
- דלקות עור, פטריות עור, פריחה, שלפוחיות וכדומה
- הפרעות קצב לב
- הפרעות נשימה
- כאבי ראש, סחרחורות, חוסר ריכוז, עילפון, תרדמת
- כאבי פרקים וכאבי שרירים
רשלנות במרשם תרופות
רשלנות רפואית במרשם תרופות מתרחשת כאשר הרופא איבחן את המחלה, תופעה, הפרעה לא נכון, ועקב כך רשם תרופות אשר לא מתאימות ואין למטופל צורך בהם, ובכך מסתכן הרופא בגרימת נזק לעיתים אף בלתי הפיך לגופו ולנפשו של המטופל.
כמו כן, רשלנות רפואית תתרחש כאשר הרופא לא איבחן מחלות מסוימות ובכך מנע טיפול תרופתי או כאשר נתן מרשם רפואי לתרופות בעלות מינן גבוה או נמוך מידי, גם כן מסתכן הרופא בגרימת נזקים העלולים להוביל מחלות אקוטיות ואף מוות.